Često postavljena pitanja

U narednim redovima dajemo odgovore na često postavljena pitanja.

Pitanje: Koje dokumente predajem prilikom prijave?
Odgovor: Prilikom upisa/prijave na prvi ciklus studija, kandidati podnose prijavi i prilaže sljedeće dokumente, i to:

  • izvod iz matične knjige rođenih;
  • uvjerenje o državljanstvu koje nije starije od 6 mjeseci;
  • originalna svjedočanstva o završenim razredima srednjeg obrazovanja i originalnu diplomu o položenom maturskom, odnosno završnom ispitu;
  • dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita;

Prijavni obrazac se dobija u studentskoj službi, gdje se mogu preuzeti i instrukcije za uplatu naknade za polaganje prijemnog ispita.

Pitanje: Koje smjerove mogu da studiram na Studijskom programu Matematika i informatika
Odgovor: Kod nas možete da studirate jedan od tri smjera: opšti smjer, nastavni smjer i informatički smjer

Pitanje: Kakva je razlika između opšteg smjera i informatičkog smjera?
Odgovor: Opšti smjer je više matematički smjer i naglasak je na matematičkim predmetima, dok je na informatičkom smjeru značajan naglasak stavljen na informatičke oblasti.

Pitanje: Da li je prijemni ispit težak i kako on izgleda?
Odgovor: Na prijemnom ispitu se zadaje 10 zadataka, koji pokrivaju oblasti prvog, drugog i trećeg razreda srednje škole. Prijemni ispit nije težak.

Pitanje: Kako da se pripremim za prijemni ispit?
Odgovor: Za prijemni ispit se organizuje pripremna nastava u junu mjesecu, koja traje jednu radnu sedmicu, u ukupnom trajanju od 20 časova. Pored pripremne nastave, toplo preporučujemo da nabavite i Zbirku urađenih zadataka sa prethodnih prijmenih ispita, koja sadrži urađene zadatke sa prijemnih ispita iz prethodnog perioda.

Pitanje: Kakav je odnos matematičkih i informatičkih predmeta na opštem smjeru?
Odgovor: Na opštem smjeru je više matematičkih nego informatičkih predmeta. Od ukupno četrdesetak predmeta, oko trideset su matematički. Detaljnije o predmetima pogledajte na stranici Diplomirani matematičar i informatičar

Pitanje: Da li je u toku studiranja planirana studentska praksa?
Odgovor: Naravno. Većina studenata zainteresovanih za rad u IT sektoru pohađa studentsku praksu u javnim i privatnim IT kompanijama. Studenti nastavnog smjera praksu obavljaju i u školama.

Pitanje: Kakve su mogućnosti dobijanja stipendije?
Odgovor: Svi uspješni studenti matematike i informatike redovno dobijaju stipendiju.

Pitanje: Da li je studentska praksa obavezna?
Odgovor: Na informatičkom smjeru praksa je obavezna, dok na nastavnom i opštem smjeru praksa nije obavezna, ali se i bez obzira na to većina studenata odlučuje za praksu, koja pomaže lakšem zaposlenju na bolje pozicije u kompanijama.

Pitanje: Šta je prednost studiranja informatike na PMF-u u odnosu na informatičke smjerove na drugim fakultetima?
Odgovor: Informatički smjer na PMF-u se odvija po najsavremenijem nastavnom planu, koji uključuje izučavanje većine modernih tehnologija. Svim našim studentima pojedinačno posvećujemo veliku pažnju i maksimalno izlazimo u susret, kako bismo omogućili što lakše studiranje i što bolji uspjeh. Za svakog studenta se trudimo da obezbijedimo studentsku praksu, a mnoge svršene studente i direktno zapošljavamo u partnerskim kompanijama.

Pitanje: Ima li nezaposlenih diplomiranih matematičara i informatičara?
Odgovor: Nema. Svi naši studenti se zapošljavaju odmah po završetku fakulteta, a mnogi od njih još i dok su studenti.

Pitanje: Gdje mogu da radim sa završenim opštim smjerom (diplomirani matematičar i informatičar)?
Odgovor: Veliki broj dipomiranih matematičara i informatičara radi u IT sektoru, bankama, osiguravajućim društvima, ili u naučno-istraživačkim institucijama (uključujući i fakultete).

Pitanje: Mogu li kao student matematike i informate da konkurišem za međunarodnu razmjenu studenata?
Odgovor: Naravno. Veliki broj naših studenata učestvuje u međunarodnim programima za razmjenu studenata. Trenutno, nekoliko naših studenata je na razmjeni u raznim evropskim zemljama (Austrija, Češka, Slovačka, Italija).

Pitanje: Da li su diplome priznate u inostranstvu?
Odgovor: Sve diplome stečene na Prirodno-matematičkom fakultetu su apsolutno priznate u inostranstvu.

Pitanje: Moram li kao svršeni student nastavnog smjera da tražim posao isključivo u školama?
Odgovor: Studenti nastavnog smjera se prvenstveno školuju za radno mjesto nastavnika i profesora matematike i informatike u osnovnim i srednjim školama. Međutim, veliki broj studenata sa ovog smjera se takođe zapošljava u IT sektoru.

Pitanje: Mogu li po završetku studija da nastavim da studiram master studije?
Odgovor: Naravno, na našem Studijskom programu postoje i master studije i doktorske studije.

Pitanje: Mogu li se prebaciti sa jednog smjera na drugi, ukoliko nakon izvjesnog vremena procijenim da mi drugi smjer više odgovara? Kako izgleda ta procedura?
Odgovor: Da. Na osnovu podnešene molbe za prelazak sa jednog na drugi smjer, Šef studijskog programa zajedno sa Prodekanom za nastavu donosi odluku kojom se odobrava prepis. Nakon toga Komisija za priznavanje ispita vrši priznavanje istih ili ekvivalentnih ispita, ukoliko je student na starom smjeru položio odgovarajuće ispite koji postoje i na novom smjeru.

Pitanje: Da li kao student mogu da učestvujem i u drugim zanimljivim aktivnostima?
Odgovor: Naravno. Nadaleko je poznata manifestacija Dani matematike koju naš fakultet organizuje zajedno sa Ministarstvom nauke i drugim institucijama. Na desetine naših studenata su uključeni u organizaciju ove manifestacije. Pored toga, studenti učestvuju i u organizaciji drugih događaja, kao što je Festivan nauke, razna takmičenja, ljetnje škole itd.