Zašto da studiram matematiku ili informatiku?

Prilikom izbora fakulteta vrlo je važno da odaberete onaj studij koji volite i koji vam „leži“. Pored toga, izuzetno je važno da razmišljate i o tome da li ćete po završetku studija uspjeti da pronađete i odgovarajući posao od koga ćete vi i vaša porodica moći da živite. U današnjem vremenu prilično zasićenog tržišta u raznim oblastima, vremenu kada u državi vlada velika nezaposlenost, dobro je da vodite računa o tome da nakon završetka fakulteta možete da zasnujete radni odnos u dobroj kompaniji ili ustanovi i da počnete da radite cijenjen i dobro plaćen posao za koji ste se školovali.

Ako i vi tako razmišljate, uvjereni smo da studij matematike i informatike i za vas predstavlja najbolji izbor.

U našoj zemlji trenutno nema nijednog nezaposlenog matematičara i informatičara koji je stekao obrazovanje na našem fakultetu. Osnovne i srednje škole još uvijek su u deficitu sa nastavnim kadrom iz ova dva predmeta, o čemu svjedoči i Uredba Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, kojom je studij matematike i informatike proglašen deficitarnim na nivou čitavog entiteta. Na osnovu ove uredbe, studenti matematike i informatike lakše dobijaju stipendije. Pored mogućnosti da radite u prosvjeti, matematička i informatička struka su, širom svijeta pa tako i kod nas, izuzetno tražene i u privredi. Prema relevantnim istraživanjima na svjetskom nivou, od deset najtraženijih zanimanja pet ih je vezano za matematiku i informatiku: aktuarstvo, statistika, softversko inženjerstvo, istraživanje podataka, analitika. Kod nas se matematičari zapošljavaju u osiguravajućim društvima, bankama, investicionim fondovima, ali i kao stručnjaci u oblasti diskretne, linearne i nelinearne optimizacije, interaktivne 3D grafike u realnom vremenu, satelitskog pozicioniranja i slično. To su sve vrlo dobri i dobro plaćeni poslovi.

U Evropi su programi za master i doktorske studije iz matematike vrlo atraktivni, a naši najbolji studenti bez problema dobijaju stipendije za školovanje na najprestižnijim evropskim univerzitetima (Oksford, Frajburg, Cirih, Sent Endrjuz, Beč, Štokholm i drugi).

Ako vas privlače računari, razvoj aplikacija i programiranje, ozbiljno razmislite da upišete informatički smjer na našem fakultetu. U našoj zemlji, ali i u okruženju, potražnja za školovanim informatičarima višestruko je veća od ponude na tržištu rada. U Banjoj Luci i drugim gradovima naše države informatičari su trenutno najtraženiji kadar. Po zvaničnim podacima, trenutno u Bosni i Hercegovini nestaje oko 6000 stručnjaka iz oblasti informatike. Godinama se povećava broj informatičkih kompanija, a i one postojeće konstantno žele da povećaju svoje kapacitete i obim posla. Praktično, sve informatičke kompanije imaju stalno otvorene konkurse za zapošljavanje informatičara. Na naš fakultet vrlo često dolaze otvoreni pozivi iz kompanija koje se interesuju za potencijalne uposlenike, pozivaju studente na praksu, ili tzv. „part-time job“. Temeljno znanje iz matematike, algoritama, baza podataka, informacionih sistema i raznih softverskih tehnologija koje se stiče na našem fakultetu garantuje da se naši studenti zapošljavaju bez ikakvih problema. Trenutno na desetine naših studenata rade programske i druge vrlo dobro plaćene informatičke poslove. Naši studenti se odlično uklapaju u razvojne timove i uspješno se zapošljavaju u raznim informatičkim oblastima, kao što su: internet programiranje (php, java, .net), razvoj mobilnih aplikacija (android, ios), razvoj desktop i mrežnih aplikacija (java, csharp, c++), administracija baza podataka i ostalo.

Više informacija o tome gdje su zaposleni naši bivši i trenutni studenti možete naći na Alumni portalu SP Matematika i informatika (Alumni link).