Prijemni ispit

Prijemni ispit se na svim smjerovima polaže iz matematike. Zadaci se zadaju iz srednjoškolskog gradiva. Na prijemnom ispitu mogu se naći zadaci iz sljedećih oblasti: procentni i kamatni račun, racionalni algebarski izrazi, funkcije, apsolutne vrijednosti, kompleksni brojevi, logaritamske i eksponencijalne jednačine i nejednačine, kvadratna jednačina i kvadratna funkcija, geometrija u ravni, stereometrija, trigonometrija, analitička geometrija, kombinatorika.

Kandidati na prijemnom ispitu rješavaju deset zadataka. Za svaki zadatak su ponuđeni odgovori, od kojih je samo jedan odgovor tačan.

Svaki zadatak nosi 5 bodova, a najviše se može osvojiti 50 bodova.

Izrada zadataka na prijemnom ispitu

Kandidati rješavaju zadatke na papirima koje dobijaju zajedno sa zadacima na početku prijemnog ispita. Ne treba donositi nikakve prazne papire od kuće.

Da bi zadatak bio priznat kao potpuno tačan, potrebno je da i postupak rješavanja bude potpuno tačan i da iz liste sa ponuđenim odgovorima bude izabran (zaokružen) samo onaj odgovor koji je tačan. Savjetuje se da kandidati pažljivo čitaju tekst zadataka i da pažljivo biraju odgovor za koji smatraju da je tačan.

U slučaju da kandidat ustanovi da je zaokružio pogrešan odgovor i želi da promijeni izbor odgovora, dužan je da o tome obavijesti dežurnog nastavnika ili saradnika.

Kandidati pored zaokruženih odgovora predaju i papire na kojima su pisali postupak rješavanja zadataka. Zaokružen tačan odgovor bez predatog tačnog postupka se ne boduje.

Svi kandidati moraju da se potpišu na sve papire koje predaju.

Bez obzira na to da li je kandidat zadovoljan svojim radom ili ne, predaja rada je obavezna.

Kandidati na prijemni ispit treba da ponesu identifikacioni dokument i da ga pokažu na zahtjev dežurnog.

Na prijemnom ispitu nije dozvoljena upotreba bilo kakvih pomoćnih sredstava (formule, tablice, sveske, knjige…). Nije dozvoljena upotreba kalkulatora.

Nije dozvoljen izlazak iz prostorije gdje se održava prijemni ispit prije završetka ispita bez odobrenja dežurnog. U slučaju eventualnog izlaska, kandidati nemaju pravo da se vrate i nastave ispit.

Svako narušavanje regularnosti prijemnog ispita i kršenje pravila rezultuje momentalnom diskvalifikacijom kandidata koji to radi.

Rezultati prijemnog ispita zajedno sa rang-listama objavljuju se na oglasnoj tabli i internet stranici fakulteta.

Primjer prijemnog ispita pogledajte ovdje.