Diplomirani informatičar – 240 ECTS

 

Inovirani studij informatike na Prirodno-matematičkom fakultetu je osmišljen po najnovijim evropskim i svjetskim standardima i slobodni smo reći da trenutno predstavlja najmoderniji informatički studij u regionu.

Studij je koncipiran na način da omogući studentima sticanje fundamentalnih i disciplinarnih znanja u skladu sa prihvaćenim normama na evropskom nivou, kao i osnove specifičnih znanja iz najaktuelnijih računarskih nauka i informatike. U tom smislu, svršeni studenti informatike će moći da odgovore na zahtjeve u različitim industrijskim, naučnim i administrativnim ustanovama.

Na ovom smjeru se, pored osnovnih matematičkih i informatičkih oblasti, izučavaju i najmodernije oblasti informatike, kao što su data science, big data analytics (nauka o podacima i analitika velikih podataka), rad u distribuiranim sistemima i noSQL bazama podataka, bioinformatika, softversko inženjerstvo itd. Studenti izučavaju metode programiranja internet i mobilnih aplikacija, a od programskih jezika se izučavaju: Python, Java, PHP, C, C++, javascript, HTML, Haskell, Prolog…

U okviru studija planirana je i obavezna studentska praksa, koju studenti obavljaju u javnim i privatnim IT kompanijama sa kojima Fakultet ima ugovor u poslovno-tehničkoj saradnji.

Nastavni plan i program

Uslovi za upis na informatički smjer

Uslovi prelaska sa drugih smjerova

Za sve dodatne informacije možete pisati na imejl adresu matinf@pmf.unibl.org