Преписивање на испитима

С обзиром на најновије утврђене покушаје преписивања на испитима, желим да обавијестим студенте да су обавезни да се придржавају правила о полагању испита, која су прописана Правилником о студирању I и II циклуса, као и другим универзитетским и факултетским актима.

Напомињем сљедеће:

1. Строго се забрањује кориштење мобилних телефона и других електронских уређаја у било које сврхе (гледање на сат, провјеравање порука и слично) за вријеме испита.
2. Строго се забрањује посједовање било каквих свесака, листова, књига, скрипти и осталих писаних докумената за вријеме испита.
3. Строго се забрањује било каква комуникација између студената за вријеме испита.
4. Забрањује се излазак студената прије истека првог сата испита.
5. Забрањује се изношење било каквих исписаних папира, а посебно текстова задатака прије завршетка испита.

Мјере у случају нарушавања регуларности испита

У случају да студент наруши неко од горе наведених правила, дежурни асистент (или професор) је дужан да поступи на неки од сљедећих начина:
1. Дежурни има право да студента одстрани са испита ако посумња да студент нарушава регуларност испита.
2. Дежурни има право да од студента тражи идентификациони документ у случају да постоји сумња на замјену идентитета.
3. У случају озбиљног нарушавања регуларности испита, тј. ако је примијећена употреба мобилног телефона у било које сврхе, или је студент (или више њих) ухваћен на дјелу у преписивању, дежурни је дужан, без изузетка и опраштања, да о случају преписивања направи записник, који садржи информације:
Датум, вријеме, мјесто (учионица) и назив испита,
Име и презиме дежурног асистента и предметног професора,
Име презиме студената који су нарушили регуларност испита,
Детаљан опис на који начин је нарушена регуларност.

Записник је основ за покретање дисциплинског поступка. Записник који садржи ове информације се предаје Шефу Студијског програма. Шеф Студијског програма обавјештава Управу Факултета о нарушеној регуларности и предузима мјере према прописаним процедурама. С обзиром на нулти ниво толеранције који уводим у случају преписивања, сви студенти за које се утврди да су озбиљно нарушили регуларност испита ће бити суочени са настрожијим мјерама које се могу предузети у овом случају, укључујући забрану изласка на испит у периоду од више мјесеци.

У циљу спречавања злоупотреба које се могу јавити у току самог испита, представник техничког особља факултета ће, у присуству Шефа Студијског програма, са детектором и ометачем GPRS сигнала обилазити просторије у којима се одвијају испити. Сваки студент који буде затечен са укљученим мобилним телефоном у току израде испита ће бити позван на одговорност, а чињеница да је мобилни телефон остао укључен и поред претходног упозорења ће се сматрати нарушавањем регуларности испита, те ће у складу са тиме бити предузете горе наведене мјере.

Шеф Студијског програма Математика и информатика
доц. др Драган Матић