Пријемни испит

Пријемни испит се на свим смјеровима полаже из математике. Задаци се задају из средњошколског градива. На пријемном испиту могу се наћи задаци из сљедећих области: процентни и каматни рачун, рационални алгебарски изрази, функције, апсолутне вриједности, комплексни бројеви, логаритамске и експоненцијалне једначине и неједначине, квадратна једначина и квадратна функција, геометрија у равни, стереометрија, тригонометрија, аналитичка геометрија, комбинаторика.

Кандидати на пријемном испиту рјешавају десет задатака. За сваки задатак су понуђени одговори, од којих је само један одговор тачан.

Сваки задатак носи 5 бодова, а највише се може освојити 50 бодова.

Израда задатака на пријемном испиту

Кандидати рјешавају задатке на папирима које добијају заједно са задацима на почетку пријемног испита. Не треба доносити никакве празне папире од куће.

Да би задатак био признат као потпуно тачан, потребно је да и поступак рјешавања буде потпуно тачан и да из листе са понуђеним одговорима буде изабран (заокружен) само онај одговор који је тачан. Савјетује се да кандидати пажљиво читају текст задатака и да пажљиво бирају одговор за који сматрају да је тачан.

У случају да кандидат установи да је заокружио погрешан одговор и жели да промијени избор одговора, дужан је да о томе обавијести дежурног наставника или сарадника.

Кандидати поред заокружених одговора предају и папире на којима су писали поступак рјешавања задатака. Заокружен тачан одговор без предатог тачног поступка се не бодује.

Сви кандидати морају да се потпишу на све папире које предају.

Без обзира на то да ли је кандидат задовољан својим радом или не, предаја рада је обавезна.

Кандидати на пријемни испит треба да понесу идентификациони документ и да га покажу на захтјев дежурног.

На пријемном испиту није дозвољена употреба било каквих помоћних средстава (формуле, таблице, свеске, књиге…). Није дозвољена употреба калкулатора.

Није дозвољен излазак из просторије гдје се одржава пријемни испит прије завршетка испита без одобрења дежурног. У случају евентуалног изласка, кандидати немају право да се врате и наставе испит.

Свако нарушавање регуларности пријемног испита и кршење правила резултује моменталном дисквалификацијом кандидата који то ради.

Резултати пријемног испита заједно са ранг-листама објављују се на огласној табли и интернет страници факултета.

Примјер пријемног испита погледајте овдје.