Често постављена питања

У наредним редовима дајемо одговоре на често постављена питања.

Питање: Које документе предајем приликом пријаве?
Одговор: Приликом уписа/пријаве на први циклус студија, кандидати подносе пријави и прилаже сљедеће документе, и то:

  • извод из матичне књиге рођених;
  • увјерење о држављанству које није старије од 6 мјесеци;
  • оригинална свједочанства о завршеним разредима средњег образовања и оригиналну диплому о положеном матурском, односно завршном испиту;
  • доказ о уплати накнаде за полагање пријемног испита;

Пријавни образац се добија у студентској служби, гдје се могу преузети и инструкције за уплату накнаде за полагање пријемног испита.

Питање: Које смјерове могу да студирам на Студијском програму Математика и информатика
Одговор: Код нас можете да студирате један од три смјера: општи смјер, наставни смјер и информатички смјер

Питање: Каква је разлика између општег смјера и информатичког смјера?
Одговор: Општи смјер је више математички смјер и нагласак је на математичким предметима, док је на информатичком смјеру значајан нагласак стављен на информатичке области.

Питање: Да ли је пријемни испит тежак и како он изгледа?
Одговор: На пријемном испиту се задаје 10 задатака, који покривају области првог, другог и трећег разреда средње школе. Пријемни испит није тежак.

Питање: Како да се припремим за пријемни испит?
Одговор: За пријемни испит се организује припремна настава у јуну мјесецу, која траје једну радну седмицу, у укупном трајању од 20 часова. Поред припремне наставе, топло препоручујемо да набавите и Збирку урађених задатака са претходних пријмених испита, која садржи урађене задатке са пријемних испита из претходног периода.

Питање: Какав је однос математичких и информатичких предмета на општем смјеру?
Одговор: На општем смјеру је више математичких него информатичких предмета. Од укупно четрдесетак предмета, око тридесет су математички. Детаљније о предметима погледајте на страници Дипломирани математичар и информатичар

Питање: Да ли је у току студирања планирана студентска пракса?
Одговор: Наравно. Већина студената заинтересованих за рад у ИТ сектору похађа студентску праксу у јавним и приватним ИТ компанијама. Студенти наставног смјера праксу обављају и у школама.

Питање: Какве су могућности добијања стипендије?
Одговор: Сви успјешни студенти математике и информатике редовно добијају стипендију.

Питање: Да ли је студентска пракса обавезна?
Одговор: На информатичком смјеру пракса је обавезна, док на наставном и општем смјеру пракса није обавезна, али се и без обзира на то већина студената одлучује за праксу, која помаже лакшем запослењу на боље позиције у компанијама.

Питање: Шта је предност студирања информатике на ПМФ-у у односу на информатичке смјерове на другим факултетима?
Одговор: Информатички смјер на ПМФ-у се одвија по најсавременијем наставном плану, који укључује изучавање већине модерних технологија. Свим нашим студентима појединачно посвећујемо велику пажњу и максимално излазимо у сусрет, како бисмо омогућили што лакше студирање и што бољи успјех. За сваког студента се трудимо да обезбиједимо студентску праксу, а многе свршене студенте и директно запошљавамо у партнерским компанијама.

Питање: Има ли незапослених дипломираних математичара и информатичара?
Одговор: Нема. Сви наши студенти се запошљавају одмах по завршетку факултета, а многи од њих још и док су студенти.

Питање: Гдје могу да радим са завршеним општим смјером (дипломирани математичар и информатичар)?
Одговор: Велики број дипомираних математичара и информатичара ради у ИТ сектору, банкама, осигуравајућим друштвима, или у научно-истраживачким институцијама (укључујући и факултете).

Питање: Могу ли као студент математике и информате да конкуришем за међународну размјену студената?
Одговор: Наравно. Велики број наших студената учествује у међународним програмима за размјену студената. Тренутно, неколико наших студената је на размјени у разним европским земљама (Аустрија, Чешка, Словачка, Италија).

Питање: Да ли су дипломе признате у иностранству?
Одговор: Све дипломе стечене на Природно-математичком факултету су апсолутно признате у иностранству.

Питање: Морам ли као свршени студент наставног смјера да тражим посао искључиво у школама?
Одговор: Студенти наставног смјера се првенствено школују за радно мјесто наставника и професора математике и информатике у основним и средњим школама. Међутим, велики број студената са овог смјера се такође запошљава у ИТ сектору.

Питање: Могу ли по завршетку студија да наставим да студирам мастер студије?
Одговор: Наравно, на нашем Студијском програму постоје и мастер студије и докторске студије.

Питање: Могу ли се пребацити са једног смјера на други, уколико након извјесног времена процијеним да ми други смјер више одговара? Како изгледа та процедура?
Одговор: Да. На основу поднешене молбе за прелазак са једног на други смјер, Шеф студијског програма заједно са Продеканом за наставу доноси одлуку којом се одобрава препис. Након тога Комисија за признавање испита врши признавање истих или еквивалентних испита, уколико је студент на старом смјеру положио одговарајуће испите који постоје и на новом смјеру.

Питање: Да ли као студент могу да учествујем и у другим занимљивим активностима?
Одговор: Наравно. Надалеко је позната манифестација Дани математике коју наш факултет организује заједно са Министарством науке и другим институцијама. На десетине наших студената су укључени у организацију ове манифестације. Поред тога, студенти учествују и у организацији других догађаја, као што је Фестиван науке, разна такмичења, љетње школе итд.