Зашто да студирам математику или информатику?

Приликом избора факултета врло је важно да одаберете онај студиј који волите и који вам „лежи“. Поред тога, изузетно је важно да размишљате и о томе да ли ћете по завршетку студија успјети да пронађете и одговарајући посао од кога ћете ви и ваша породица моћи да живите. У данашњем времену прилично засићеног тржишта у разним областима, времену када у држави влада велика незапосленост, добро је да водите рачуна о томе да након завршетка факултета можете да заснујете радни однос у доброј компанији или установи и да почнете да радите цијењен и добро плаћен посао за који сте се школовали.

Ако и ви тако размишљате, увјерени смо да студиј математике и информатике и за вас представља најбољи избор.

У нашој земљи тренутно нема ниједног незапосленог математичара и информатичара који је стекао образовање на нашем факултету. Основне и средње школе још увијек су у дефициту са наставним кадром из ова два предмета, о чему свједочи и Уредба Министарства просвјете и културе Републике Српске, којом је студиј математике и информатике проглашен дефицитарним на нивоу читавог ентитета. На основу ове уредбе, студенти математике и информатике лакше добијају стипендије. Поред могућности да радите у просвјети, математичка и информатичка струка су, широм свијета па тако и код нас, изузетно тражене и у привреди. Према релевантним истраживањима на свјетском нивоу, од десет најтраженијих занимања пет их је везано за математику и информатику: актуарство, статистика, софтверско инжењерство, истраживање података, аналитика. Код нас се математичари запошљавају у осигуравајућим друштвима, банкама, инвестиционим фондовима, али и као стручњаци у области дискретне, линеарне и нелинеарне оптимизације, интерактивне 3D графике у реалном времену, сателитског позиционирања и слично. То су све врло добри и добро плаћени послови.

У Европи су програми за мастер и докторске студије из математике врло атрактивни, а наши најбољи студенти без проблема добијају стипендије за школовање на најпрестижнијим европским универзитетима (Оксфорд, Фрајбург, Цирих, Сент Ендрјуз, Беч, Штокхолм и други).

Ако вас привлаче рачунари, развој апликација и програмирање, озбиљно размислите да упишете информатички смјер на нашем факултету. У нашој земљи, али и у окружењу, потражња за школованим информатичарима вишеструко је већа од понуде на тржишту рада. У Бањој Луци и другим градовима наше државе информатичари су тренутно најтраженији кадар. По званичним подацима, тренутно у Босни и Херцеговини нестаје око 6000 стручњака из области информатике. Годинама се повећава број информатичких компанија, а и оне постојеће константно желе да повећају своје капацитете и обим посла. Практично, све информатичке компаније имају стално отворене конкурсе за запошљавање информатичара. На наш факултет врло често долазе отворени позиви из компанија које се интересују за потенцијалне упосленике, позивају студенте на праксу, или тзв. „part-time job“. Темељно знање из математике, алгоритама, база података, информационих система и разних софтверских технологија које се стиче на нашем факултету гарантује да се наши студенти запошљавају без икаквих проблема. Тренутно на десетине наших студената раде програмске и друге врло добро плаћене информатичке послове. Наши студенти се одлично уклапају у развојне тимове и успјешно се запошљавају у разним информатичким областима, као што су: интернет програмирање (php, java, .net), развој мобилних апликација (android, ios), развој десктоп и мрежних апликација (java, csharp, c++), администрација база података и остало.

Више информација о томе гдје су запослени наши бивши и тренутни студенти можете наћи на Алумни порталу СП Математика и информатика (Алумни линк).