Интервју са Иваном Раковић

Студијски програм Математика и информатика реализује пројекат студентске размјене са аустријским универзитетом CUAS – Carinthia University of Applied Sciences у Филаху (Villach), у оквиру ERASMUS+ пројекта International Credit Mobility.

Наша колегиница Ивана Раковић је као студент IV године наставног смјера провела љетњи семестар на аустријском универзитету у Филаху. Са Иваном је разговарала Милана Грбић, а овдје преносимо Иванина искуства и утиске након петомјесечног боравка у Аустрији.

Милана: Ивана,  како си сазнала за програм студентске размјене?
Ивана: За разне програме студентских размјена, укључујући и Erasmus+, сазнала сам давно преко социјалних мрежа и осталих колега и увијек сам била „у току“ шта се нуди. Конкретно, за ову размјену са Универзитетом у Филаху сазнала сам тако што је шеф одсјека причао о програму на неком од предавања, а недуго након тога била је објављена и званична вијест на сајту факултета.
Милана: Јеси ли имала ранијих искустава са студентским размјенама или са студијским посјетама и боравцима на другим Универзитетима?
Ивана: Јесам. Као волонтер у студентској невладиној организацији ИАЕСТЕ сазнала сам и за тај вид размјене, гдје студент обавља „стручну праксу“. Ја сам имала прилику да проведем два мјесеца, септембар и октобар 2018. у Осијеку у Хрватској, гдје сам на Универзитету „Јосипа Јурја Штросмајера“ обављала истраживачки рад уз менторску помоћ.

Милана: Колико су компликоване формалности и папири које си морала припремити да би се пријавила за програм студентске размјене?
Ивана: Професори са нашег факултета и факултета у Филаху су били јако сусретљиви, тако да уз њихову помоћ није било много компликовано и ријешено је у врло кратком року. Најдуже је трајао процес за добијање визе, али за студенте се и то врло брзо заврши.

Милана: Шта је тачно било понуђено и обезбјеђено програмом размјене на који си се пријавила? У којој мјери је то реализовано?
Ивана: Понуђено ми је да проведем један семестар као студент на првој години мастер програма „Spatial information management“ на CUAS-У (Carinthia University of Applied Sciences), гдје сам сама бирала предмете које слушам. Једини услов је био да положим предмете са минимум 15 ЕЦТС бодова, а исти предмети биће ми признати на име одређених предмета у Бањој Луци. Програм је организован на енглеском језику. Такође, обезбијеђена ми је била мјесечна стипендија у трајању од пет мјесеци, која је покривала све потребне трошкове. Од стране њиховог координатора за односе са интернационалним студентима, понуђена је и помоћ приликом проналаска смјештаја, па је на тај начин све већ било уговорено и прије него што сам отишла у Аустрију. Од Универзитета смо добили и бицикло на кориштење тих мјесеци. Све што је понуђено, у потпуности је и реализовано.

Милана: Какав је био први сусрет са Филахом и људима са њиховог Универзитета, колико су били сусретљиви?
Ивана: Први сусрет са Филахом је био врло пријатан; између осталог, у пријавама које сам попуњавала, изабрала сам да ми додијеле особу са Универзитета која ће бити мој „buddy“. Он ме је дочекао на станици и одвео у кућу у којој сам живјела наредних мјесеци. У тој кући живјело је нас 9 из 8 различитих држава: Босна и Херцеговина, Чешка, Румунија, Италија, Казахстан, Индија, Пакистан, Колумбија. Већ сљедећи дан мој „buddy“ ми је показао град и помогао ми око папирологије коју сам требала ријешити. Такође, одмах сам отишла на факултет и разговарала са координаторком која је била задужена за студенте на размјени и она је у старту показала да можемо да јој се обратимо за помоћ у било ком тренутку.

Милана: Ко су били остали учесници размјене?
Ивана: Од горе поменутих људи с којима сам живјела, на програм размјене као ја дошли су само њих двоје: Вероника из Чешке и Дмитриј из Казакхстана. Што се тиче осталих студената размјене, већином су живјели у једном од два дома. Долазили су из Њемачке, Француске, Белгије, Албаније, Италије, Чешке… Мислим да нас је било 14. Наравно, ту је било још много интернационалних студената невезано за размјену, гдје сам упознала и неколико њих из Србије, Македоније итд.. Невјероватно занимљив начин да се много научи о другим културама.

Милана: Да ли си задовољна садржајима курсева које се слушала у Филаху и колико ће ти знање стечено тамо користити даље у школовању и касније?
Ивана: Веома сам задовољна. Принцип наставе је тамо мало другачији, групе студената у којима сам се ја кретала биле су врло мале, од 5 до 9 студената. На тај начин, професори су имали увид у свачије знање појединачно и учили смо од једног часа до другог и кроз различите домаће задатке, тако да се градиво није нагомилавало. Знање стечено тамо ми је већ на неки начин користило приликом интервјуа за наредну праксу којом сам се бавила, а и касније ће ми свакако бити корисно, јер је то нешто чиме желим да се бавим у животу. Конкретно, курсеви које сам бирала били су Spatio-temporal databases, Selected aspects of operations research, Applied internet technologies и German B1. Нарочито сам задовољна својим напретком у знању њемачког језика.

Милана: Да ли је било времена за слободне активности?
Ивана: Времена за слободне активности је било на претек. Почев од куће у којој смо живјели, гдје смо имали часове yоге од нашег Индијца Таруна и журки које смо сами организовали. Такође, од стране Универзитета били су организовани излети на планину Dobratsch, у Трст и Maltatal – Carinthia. Организовали смо и Балкан event у циљу промовисања балканских земаља, гдје смо излагали традиционалну храну и пиће и слушали традиционалну музику. Ту је био и фамозни карневал у Филагу, Fasching. А поред тога, путовала сам у Клагенфурт, Грац, Салзбург, Беч, Љубљану, Венецију, Фиренцу и Минхен. Чак сам и два пута долазила кући.

Милана: Да ли би се поново пријавила на програм студентске размјене?
Ивана: Да, без размишљања.

Милана: Неки савјет за остале колеге који размишљају да се пријаве на неки од програма студенстске размјене.
Ивана: Питајте шта год вам није јасно и немојте допустити да вас страх од непознатог спријечи да пробате нешто другачије. Ништа не можете изгубити, а добијате велико животно искуство.

 

 

Испред Студијског програма Математика и информатика се захваљујемо колегиници Ивани што је подијелила своје утиске са нама, а уједно јој и честитамо на постигнутом успјеху и положеним испитима на CUAS универзитету.

На крају, поменимо да ће у врло скором року бити расписан сљедећи позив за одлазак још једног нашег студента, који ће у Аустрији боравити у љетњем семестру 2019/2020 године, у периоду од 5 мјесеци. Већ сада се за више информација можете распитати код Шефа Студијског програма, професора Драгана Матића. За остале детаље, везане за сам боравак у Аустрији, слободно питајте Ивану!