Истраживачка посјета Институту Јoжеф Штефан у Љубљани

У оквиру билатералног научног пројекта „Теоријски и рачунарски аспекти неких проблема на графовима са примјенама у ширењу информација кроз мреже“
који се одвија између Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци и Институтa Јожеф Штефан у Љубљани за период 2024/25. године, наше колеге Марко Ђукановић, доцент и Милан Предојевић, виши асистент, посјетили су овај Институт. Посјета је реализована у периоду од 30. маја до 2. јуна 2024. Домаћин је био Томе Ефтимов, истакнути стручњак из области машинског учења, конкретно проблема који се баве аутоматизованим избором алгоритама, анализом простора претраге континуалних проблема и проблема комбинаторне оптимизације, и алгоритмима стохастичке оптимизације.

У оквиру радне посjетe, сумирано је до сада урађено и дефинисани наредни кораци у реализацији пројектних активности: проблеми од заједничког интереса, оквирни датуми следеће посете словеначког тима нашем факултету, и могућност скорије заједничке пријаве две партнерске институције на међународне пројекте.

Пројектом са БиХ стране координише Марко Ђукановић, док словеначким тимом координише Томе Ефтимов.