Istraživačka posjeta Institutu Jožef Štefan u Ljubljani

U okviru bilateralnog naučnog projekta „Teorijski i računarski aspekti nekih problema na grafovima sa primjenama u širenju informacija kroz mreže“
koji se odvija između Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Instituta Jožef Štefan u Ljubljani za period 2024/25. godine, naše kolege Marko Đukanović, docent i Milan Predojević, viši asistent, posjetili su ovaj Institut. Posjeta je realizovana u periodu od 30. maja do 2. juna 2024. Domaćin je bio Tome Eftimov, istaknuti stručnjak iz oblasti mašinskog učenja, konkretno problema koji se bave automatizovanim izborom algoritama, analizom prostora pretrage kontinualnih problema i problema kombinatorne optimizacije, i algoritmima stohastičke optimizacije.

U okviru radne posjete, sumirano je do sada urađeno i definisani naredni koraci u realizaciji projektnih aktivnosti: problemi od zajedničkog interesa, okvirni datumi sledeće posete slovenačkog tima našem fakultetu, i mogućnost skorije zajedničke prijave dve partnerske institucije na međunarodne projekte.

Projektom sa BiH strane koordiniše Marko Đukanović, dok slovenačkim timom koordiniše Tome Eftimov.