Марко Ђукановић одбранио докторску дисертацију

Дана 5. маја, наш колега Марко Ђукановић је на Техничком универзитету у Бечу одбранио докторску дисертацију под називом „Exact and Heuristic Approaches for Solving String Problems from Bioinformatics“, под менторством професора Гинтера Рајдла и Кристијана Блума.

У оквиру дисертације, разматран је познати NP тежак проблем проналажења најдужег заједничког подстринга (енгл. Longest Common Subsequence) за произвољан број улазних стрингова, као и неколико варијанти основног проблема, које укључују додатна ограничења. Разматрани проблеми су од велике важности са теоријског и практичног аспекта, а посебно у области рачунарске биологије и биоинформатике. Најдужи заједнички подстринг се може посматрати као мјерa сличности између биолошких структура (као што су протеинске или ДНК секвенце), која се даље користи за лакше разумијевање сложених биолошких процеса и откривање нових односа између посматраних биолошких ентитета. Проблеми су рјешавани егзактним методама (са нагласком на A* методу), као и помоћу неколико хеуристичких поступака заснованих на Baem Search методи.

Резултати приказани у докторској дисертацији су објављени у оквиру четири научна рада у врхунским међународним часописима из области рачунарских наука и презентовани на четири научне конференције, што је чињеница која потврђује висок квалитет добијених резултата.

Испред Природно-математичког факултета, СП математика и информатика и Катедре за рачунарство и информатику, честитамо колеги др Марку Ђукановићу на оствареним резултатима и желимо му пуно успјеха у даљој академској каријери.

Шеф СП математика и информатика
проф. др Драган Матић