Uspješno realizovana stručna praksa u zimskom semestru 2023/24. godine

Tokom zimskog semestra, studenti četvrte godine informatičkog smjera imali su priliku da steknu vrijedno praktično iskustvo kroz različite aktivnosti u sklopu predmeta Stručna praksa.

Radionica sa članovima tima za ljudske resurse kompanije m:tel održana je 8. novembra 2023. godine u računarskoj sali PMF-a. Kroz ovu radionicu studenti su stekli uvid u proces selekcije kandidata pri prijavi za posao, od početnog koraka pisanja biografije i prijave, do samog intervjua, te se tako upoznali sa ovim važnim aspektom savremenog poslovanja. Više detalja o radionici možete pročitati ovdje i ovdje.

Druga obaveza studenata je bila praksa u kompaniji m:tel, u periodu od 20. novembra do 1. decembra radnim danima. Fokus prakse bio je na temi „Data Life Cycle“, pružajući studentima priliku da steknu praktično iskustvo u upravljanju podacima u svim fazama životnog ciklusa podataka. Više detalja o praksi u m:tel-u možete pročitati ovdje.

Predavanje na temu „Bankarstvo u eri digitalizacije“, održano je 27. decembra 2023. godine, kada smo u računarskoj sali PMF-a ugostili kolege iz Addiko banke – Slađana Stanića, člana Uprave Banke i Vladimira Telebaka, direktor Odjela upravljanja rizikom za stanovništvo. Zanimljiva predavanja su omogućila studentima da steknu uvid u bankarsku industriju, te važnosti uloge matematičara i informatičara u digitalizaciji bankarstva.

 

Navedene aktivnosti pružile su studentima konkretne uvide u praktične primjene informatičkih vještina u stvarnom poslovnom okruženju, doprinoseći njihovom profesionalnom razvoju i pripremi za buduće izazove u industriji.

Ovom prilikom se zahvaljujemo našim partnerima –  kompaniji m:tel i Addiko banci, za podršku pri realizaciji navedenih aktivnosti, a našim studentima čestitamo na uspješno obavljenoj stručnoj praksi!

Predmetni nastavnik
doc. dr Milana Grbić