Одржан Семинар за наставнике информатике

У суботу, 18.11. текуће године, на нашем факултету је одржан Семинар за наставнике информатике који раде у основним школама у Републици Српској. Семинар су заједнички организовали Природно-математички факултет и Републички педагошки завод Републике Српске.

Централна тема Семинара била је Програмирање у програмском језику C++, који је од ове школске године препоручени програмски језик за учење програмирања у основним школама. У првом дијелу Семинара, мр Александра Станковић, инспектор – просвјетни савјетник Републичког педагошког завода РС, је презентовала најважније елементе иновираног наставног програма из информатике за основну школу, са посебним нагласком на исходе учења, наставне методе и корелацију информатике са другим предметима.

 

Проф. др Драган Матић је учесницима Семинара представио најважније концепте програмског језика C++ који се изучавају у основној школи. У наставку Семинара, наставници су имали прилику да у мањим групама раде на изради припреме за час (тема програмирање), те да у заједничкој дискусији размијене мишљења о наставничкој пракси.

Велико интересовање наставника за Семинар, на којем је било присутно преко стотину учесника, показује потребу за организовањем оваквих догађаја и у наредном периоду.

И овај Семинар је показао да су наставници заинтересовани за стручно усавршавање, а Природно-математички факултет ће наставити да пружа подршку наставницима који су запослени у основним и средњим школама.

У име Катедре за рачунарске и информатичке науке, као и читавог Природно-математичком факултета захваљујемо се Републичком педагошком заводу Републике Српске на сарадњи, а посебно госпођи мр Александри Станковић на изузетно великом залагању приликом организације и реализације Семинара.

Презентација Исходи учења у настави информатике

Презентација Настава из програмирања кроз програмски језик C++

Захваљујемо се и нашим студентима, Наташи, Сари, Дејану и Дарију на помоћи око регистрације и распоређивања учесника.

проф. др Драган Матић